
W dniach od 6-7 marca 2019 r. w świetlicy Polskiego Związku Niewidomych przy ul. Chrobrego 16 w Rybniku, odbyły się warsztaty dietetyczne oraz kulinarne organizowane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2018 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.
Zajęcia prowadziła dietetyk mgr Agnieszka Gdańska. Uczestnikami warsztatów były osoby zakwalifikowane do pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku. Zajęcia odbyły się w siedmiu grupach. Łącznie na listę wpisało się 143 osób chętnych do uczestnictwa w warsztatach dietetycznych oraz kulinarnych.
Temat warsztatów dietetycznych to: „Podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej i kompetencji kulinarnych”
Na zajęciach prowadząca zapoznała uczestników m. in. z najczęściej występującymi jednostkami chorobowymi wynikającymi z nieprawidłowego stylu życia i żywienia- z typowymi objawami alergii pokarmowej lub nietolerancji na grupy pokarmów- ze zdrowymi sposobami przygotowania potraw z uwzględnieniem jednostki chorobowej
Na zajęciach była mowa również o wskazaniach suplementacyjnych np. suplementacja wapniem i witaminą D w osteoporozie, probiotykach w wybranych chorobach układu pokarmowego, najczęściej popełnianych błędach żywieniowych u osób z nadwagą i niedowagą, zasadach realizacji wybranych diet leczniczych (m.in. dieta lekkostrawna, dieta w kamicy żółciowej, w marskości wątroby, dieta w cukrzycy typ.II, ChuK).
Na zakończenie warsztatów dietetycznych prowadząca omówiła problemy indywidualne, z którymi na co dzień zmagają się osoby biorące udział w zajęciach.
Natomiast tematem warsztatów kulinarnych było: „Podniesienie kompetencji kulinarnych poprzez poznanie zasad prawidłowego przygotowywania posiłków z uwzględnieniem artykułów spożywczych otrzymywanych w ramach POPŻ- Podprogram 2018”
Na początku zajęć kulinarnych pani dietetyk zapoznała uczestników z zasadami higieny pracy w kuchni, oraz jak zadbać o estetykę podania potrawy do stołu.
W trakcie warsztatów kulinarnych uczestnicy wspólnie z panią dietetyk przygotowali gryczane kopytka, wiosenną pastę z fasoli białej oraz coś słodkiego – „kuliki mocy” z daktyli oraz śliwek suszonych. Po przygotowaniu wszystkich potraw nastąpiła wspólna degustacja.
Warsztaty kulinarne jak i dietetyczne cieszyły się dużym zainteresowaniem wszystkich obecnych na zajęciach.
Dla beneficjentów uczestniczących w warsztatach zostały zakupione płyny do mycia naczyń oraz ściereczki kuchenne. Upominki zawierały informację o współfinansowaniu wraz z logo Unii Europejskiej oraz pełną nazwą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -Podprogram 2018.
Dodatkowo każdy otrzymał przepisy przygotowane przez panią Agnieszkę Gdańską.
W trakcie zajęć uczestnicy mogli napić się kawy, herbaty, poczęstować pączkiem oraz kanapkami.
Koszty organizacji warsztatów zostały pokryte z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.