
W dniach od 11-12 marca 2020 r. w świetlicy Polskiego Związku Niewidomych przy ul. Chrobrego 16 w Rybniku, odbyły się programy edukacyjne o zasadach zdrowego żywienia i przeciwdziałania marnowaniu żywności, które zostały zorganizowane dla czterech grup w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2019, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym. Natomiast programy edukacyjne, które miały być kontynuowane 13 marca br. dla trzech pozostałych grup zostały odwołane ze względu na wystąpienie pandemii COVID-19.
Uczestnikami warsztatów były osoby zakwalifikowane do pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku.
Zajęcia prowadziła dietetyk mgr Magdalena Sierny.
Temat programu edukacyjnego brzmiał: „Zasady zdrowego żywienia i przeciwdziałanie marnowaniu żywności”
Na zajęciach była mowa m.in. o skutkach zdrowotnych nieprawidłowego odżywiania się. Zostały omówione podstawowe składniki żywności: węglowodany, białka, tłuszcze oraz wpływ spożywania warzyw i owoców na organizm człowieka, a także negatywny wpływ soli i cukru na stan zdrowia. Pani dietetyk przedstawiła uczestnikom zasady planowania posiłków oraz omówiła jak przeciwdziałać marnowaniu żywności.
W trakcie zajęć uczestnicy mogli napić się kawy, herbaty, poczęstować pączkiem oraz kanapkami.
Dla beneficjentów uczestniczących w warsztatach zostały zakupione środki czystości, które zawierały informację o współfinansowaniu wraz z logo Unii Europejskiej oraz pełną nazwą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2019.
Koszty organizacji warsztatów pokryto z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.
W czerwcu br. w ramach kontynuacji działań towarzyszących zamówiliśmy materiały edukacyjne w formie papierowej o tematyce dietetycznej i kulinarnej. Zawierały one informacje o zasadach zdrowego odżywiania oraz przepisy z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ –Podprogram 2019. Przygotowaniem materiałów zajęła się dietetyk mgr Agnieszka Gdańska,
Materiały edukacyjne zarówno o tematyce dietetycznej jak i kulinarnej rozdano w lipcu br. 200 beneficjentom, zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku.
Koszty materiałów edukacyjnych zostały pokryte ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.