Warsztaty dietetyczne i kulinarne

W dniach od 6-7 marca 2019 r.  w świetlicy Polskiego Związku Niewidomych przy ul. Chrobrego 16 w Rybniku, odbyły się warsztaty dietetyczne oraz kulinarne organizowane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2018 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.

Zajęcia  prowadziła dietetyk mgr Agnieszka Gdańska. Uczestnikami warsztatów były osoby zakwalifikowane do pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej  w Rybniku. Zajęcia odbyły się w siedmiu grupach. Łącznie na listę wpisało się 143 osób chętnych do uczestnictwa w warsztatach dietetycznych oraz kulinarnych.

Temat warsztatów dietetycznych to: „Podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej i kompetencji kulinarnych”

Na zajęciach prowadząca zapoznała uczestników m. in.   z najczęściej występującymi jednostkami chorobowymi wynikającymi z nieprawidłowego stylu życia i żywienia- z typowymi objawami alergii pokarmowej lub nietolerancji na grupy pokarmów- ze zdrowymi sposobami przygotowania potraw z uwzględnieniem jednostki chorobowej

 Na zajęciach była mowa również o  wskazaniach suplementacyjnych np. suplementacja wapniem i witaminą D w osteoporozie, probiotykach w wybranych chorobach układu pokarmowego, najczęściej popełnianych błędach żywieniowych u osób z nadwagą i niedowagą, zasadach realizacji wybranych diet leczniczych (m.in. dieta lekkostrawna, dieta w kamicy żółciowej, w marskości wątroby, dieta w cukrzycy typ.II, ChuK).

Na zakończenie warsztatów dietetycznych prowadząca omówiła problemy indywidualne, z którymi na co dzień zmagają się osoby biorące udział w zajęciach.

Natomiast tematem warsztatów kulinarnych było: „Podniesienie kompetencji kulinarnych poprzez poznanie zasad prawidłowego przygotowywania posiłków z  uwzględnieniem artykułów spożywczych otrzymywanych w ramach POPŻ- Podprogram 2018”

Na początku zajęć kulinarnych pani dietetyk zapoznała uczestników z zasadami higieny pracy w kuchni, oraz jak zadbać o estetykę podania potrawy do stołu.

W trakcie warsztatów kulinarnych uczestnicy wspólnie z panią dietetyk przygotowali gryczane kopytka, wiosenną pastę z fasoli białej oraz coś słodkiego – „kuliki mocy” z daktyli oraz śliwek suszonych. Po przygotowaniu wszystkich potraw nastąpiła wspólna degustacja.

Warsztaty kulinarne jak i dietetyczne cieszyły się dużym zainteresowaniem wszystkich obecnych na zajęciach.

Dla beneficjentów uczestniczących w warsztatach zostały zakupione płyny do mycia naczyń oraz ściereczki kuchenne. Upominki zawierały informację o współfinansowaniu wraz z logo Unii Europejskiej oraz pełną nazwą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -Podprogram 2018.

Dodatkowo każdy otrzymał przepisy  przygotowane przez panią Agnieszkę Gdańską.

W trakcie zajęć uczestnicy mogli napić się kawy, herbaty, poczęstować pączkiem oraz kanapkami.

Koszty organizacji warsztatów zostały pokryte z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.