Podsumowanie warsztatów dietetycznych oraz kulinarnych

W dniach od 20-23.11.2017 r. w Rybniku przy ul. Chrobrego 39, w restauracji Capri odbyły się warsztaty dietetyczne oraz warsztaty kulinarne, organizowane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2017 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.

Zajęcia  prowadziła  dietetyk, pani  mgr Agnieszka Gdańska. Uczestnikami warsztatów były osoby zakwalifikowane do pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej  w Rybniku. Warsztaty odbyły się w czterech grupach. Łącznie na listę wpisało się 200 osób chętnych do uczestnictwa w warsztatach. Tematem warsztatów dietetycznych były „Zasady racjonalnego odżywiania się, profilaktyka chorób dietozależnych w tym nadwagi i otyłości”.

Na warsztatach dietetycznych poruszano tematy związane ze schorzeniami wynikającymi często z nieprawidłowego odżywiania.  Rozmawiano między innymi o chorobach: żołądka, wątroby, miażdżycy, otyłości, cukrzycy, anemii. Każdy z uczestników warsztatów mógł dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej. Prowadząca przekazała również  informacje jak prawidłowo przechowywać żywność w warunkach domowych aby nie marnowała się i jak najdłużej zachowała swoje wartości. Natomiast temat warsztatów kulinarnych brzmiał: „Przygotowanie potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach PO PŻ Podprogram 2017”. Na wstępie prowadząca zapoznała uczestników ze zdrowymi i prostymi sposobami przygotowania potraw, zwracała uwagę na wartości odżywcze produktów, w tym rodzimych  warzyw i owoców.

Uczestnicy wspólnie z panią dietetyk przygotowali carpaccio z buraków na oraz upiekli ciasto fasolowe do którego użyto fasoli z puszki. Po przygotowaniu dania oraz upieczeniu ciasta nastąpiła wspólna degustacja. Wszystkim uczestnikom warsztatów przygotowane potrawy bardzo smakowały. Warsztaty kulinarne jak i dietetyczne cieszyły się dużym zainteresowaniem, w szczególności pań.

 

Na potrzeby ww. warsztatów zostały zakupione patelnie oraz czajniki z gwizdkiem.  Wszystkie artykuły zawierały informację o współfinansowaniu wraz z logo Unii Europejskiej oraz pełną nazwą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2017. Dodatkowo każdy otrzymał materiały przygotowane przez panią dietetyk, zawierające przepisy. Uczestnicy zapewniali że na pewno wykorzystają je w swojej kuchni.

 

Koszty organizacji warsztatów zostały pokryte z Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.