Podsumowanie Programu FEAD – Podprogram 2021

Polski Czerwony Krzyż w Rybniku realizował w okresie od stycznia 2022 do października 2022 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2021, który był współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do Programu FEAD Podprogram 2021 Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku skierował 3503 osób, natomiast  3115 co najmniej raz skorzystało z pomocy żywnościowej.

Wydaliśmy 57,81440  ton żywności co stanowiło 12 184 paczek żywnościowych.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie n/wym. artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny),
  • mleczne (mleko UHT),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli w oleju),
  • cukier ,
  • tłuszcze (olej rzepakowy),

W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. Wramach tych działań były przekazywane w wersji papierowej książeczki o zasadach zdrowego odżywiania zawierające również przepisy kulinarne z wykorzystaniem artykułów spożywczych otrzymywanych w ramach POPŻ- Podprogram 2021. Materiały edukacyjne otrzymało 300 zainteresowanych osób. Koszty pokryto z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.