Podsumowanie Programu FEAD – Podprogram 2019

Polski Czerwony Krzyż w Rybniku realizował w okresie od grudnia 2019 do sierpnia 2020 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019,  który był  współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do Programu FEAD Podprogram 2019 Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku skierował     2 832 osoby, natomiast  2 759 co najmniej raz skorzystało z pomocy żywnościowej.

Wydaliśmy 135,2168  ton żywności co stanowiło 12 564 paczek żywnościowych;

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie n/wym. artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Miesięcznie na 1 osobę przypadała paczka o średniej wadze ok. 8,5 kg.

W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy 4 programy edukacyjne w systemie stacjonarnym, w których wzięło udział 120 osób, oraz 200 beneficjentów otrzymało w wersji papierowej materiały edukacyjne o tematyce kulinarnej oraz dietetycznej.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.