Podsumowanie Programu FEAD – Podprogram 2018

Polski Czerwony Krzyż w Rybniku realizował w okresie  od września 2018 do czerwca 2019 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2018, który był  współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do Programu FEAD Podprogram 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku skierował 2827 uprawnionych osób, natomiast  2789 co najmniej raz skorzystało z pomocy żywnościowej.

Wydaliśmy 131,2148  ton żywności co stanowiło 15005 paczek żywnościowych;

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie n/wym. artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Miesięcznie na 1 osobę przypadała paczka o wadze ok. 9 kg.

W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 12 warsztatów, w których wzięło udział 297 osób.

Rodzaje warsztatów:

• Program edukacyjny nt. Zasady zdrowego żywienia, Nie marnuj żywności – 5 spotkań dla   154 uczestników

• Warsztaty dietetyczne  nt. Podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej i kompetencji kulinarnych  – 4 spotkania dla 83 uczestników

• Warsztaty kulinarne  nt. Podniesienie kompetencji kulinarnych poprzez poznanie  zasad prawidłowego przygotowywania posiłków z uwzględnieniem  otrzymywanych artykułów spożywczych w ramach POPŻ  Podprogram 2018.  –   3 spotkania  dla 60 uczestników.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.