
Polski Czerwony Krzyż w Rybniku realizował w okresie od września 2018 do czerwca 2019 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2018, który był współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do Programu FEAD Podprogram 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybniku skierował 2827 uprawnionych osób, natomiast 2789 co najmniej raz skorzystało z pomocy żywnościowej.
Wydaliśmy 131,2148 ton żywności co stanowiło 15005 paczek żywnościowych;
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie n/wym. artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Miesięcznie na 1 osobę przypadała paczka o wadze ok. 9 kg.
W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 12 warsztatów, w których wzięło udział 297 osób.
Rodzaje warsztatów:
• Program edukacyjny nt. Zasady zdrowego żywienia, Nie marnuj żywności – 5 spotkań dla 154 uczestników
• Warsztaty dietetyczne nt. Podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej i kompetencji kulinarnych – 4 spotkania dla 83 uczestników
• Warsztaty kulinarne nt. Podniesienie kompetencji kulinarnych poprzez poznanie zasad prawidłowego przygotowywania posiłków z uwzględnieniem otrzymywanych artykułów spożywczych w ramach POPŻ Podprogram 2018. – 3 spotkania dla 60 uczestników.